1992 Heiloo. Padden veilig op pad dankzij Paddenwerkgroep Heiloo

De groep vrijwilligers van de Paddenwerkgroep is weer van start gegaan met de jaarlijkse werkzaamheden. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar is langs de Zandersloot gaas geplaatst en zijn de opvangemmers ingegraven.1992 padden 2 pro

Nico Bakker kan beschouwd worden als de grondlegger van de werkgroep. Vanuit een solo-actie zette hij 35 salamanders, 35 bruine kikker en 100 padden veilig over de Laan van Zeeman na drooglegging van een sloot aan de Nieuwe Plantagie. Via publicaties in de pers kwamen er medestanders bij zoals Els Zwart, Harry Tolsma en de Werkgroep Heilooër Bos van boswachter Oostinga.  De werkgroep verlegde het werkterrein van Oost naar de Kuillaan waar het slachting  nog groter was dan in Plan Oost.

1992 padden 1 pro

 

De leden van de werkgroep mogen gerust als deskundigen beschouwd worden. Ze voelen als het ware aan wanneer de jaarlijkse paddentrek vanuit het bosgebied naar het water van start gaat. Zwoel voorjaarsweer, ‘n graadje of zeven, een hoge luchtvochtigheid, zuidwestenwind en de padden zijn niet meer te houden. In de eerste week van maart is het vaak een topdrukte langs de routes. Een paar honderd dieren op één avond is geen uitzondering, vertelt Nico Bakker. De werkzaamheden nemen zo’n twee maanden in beslag: van eind februari tot eind april.

 

1992 Paddenwerkgroep

Het enthousiasme van de ruim twintig leden is groot. De goede resultaten geven hen de moed om ieder jaar weer mee te werken.

“Als ik het niet doe, wie doet het dan? Ik kan het niet aanzien dat de dieren worden platgereden” aldus een enthousiast lid van de werkgroep.