1974 Noord-Ierse kinderen naar Heiloo

Voor het tweede achtereenvolgende jaar kwamen zo’n 40 Noord-Ierse kinderen naar Heiloo om op adem te komen. Het is 2 jaar na de tragische gebeurtenis “Bloody Sunday” in Londonderry. De onlusten – The Troubles – waren op een dramatisch hoogtepunt beland. Deze kinderen, uit de wijken Tiger’s Bay en New Lodge in Belfast, konden 3 weken Heiloo wel gebruiken.N-Ierse kinderen 1

De katholieke en protestantse kinderen, die elkaar thuis met stenen bekogelen, sloten hier vriendschap. Een vriendschap die hopelijk thuis voortgezet gaat worden.

Dit is nou juist de wetenschap welke het organiserend comité zo begeestert. Mevr. Carst en de heren Sanders en Muller werken dag en nacht aan een zaak die ook in Noord-Ierland grote bewondering wekt.

N-Ierse kinderen 2

De kinderen logeerden bij gastgezinnen in Heiloo. Het programma bestond onder andere uit een bezoek aan Artis, Linnaeushof, de Kaasmarkt, Flevohof, Avifauna, de Veronica Drive-In Show en een barbecue-festijn met de Kinkeluters.

Er wordt ook alweer aan volgend jaar gedacht. De kosten, inclusief de vliegreis, bedragen zo’n 30.000 gulden. “Op korte termijn zullen we moeten weten of we dit bedrag bij elkaar krijgen” zegt organisator Cees Sanders van de Stichting Noordierse Kinderen Heiloo.N-Ierse kinderen 3N-Ierse kinderen5

Cees Sanders, één van de organisatoren

2009. Mural in Belfast.

Belfast 2009. Een deel van de Peacewal.
Belfast 2009. Deel van de Peacewal.