1994 Heiloo. Weg huisjes aan de Bosboom Toussaintweg, Hasebroekweg en Potgieterweg.

 

1994 LoetOp 30 november 1977 wordt aan de bewoners van de woningen aan de Bosboom Toussaintweg meegedeeld dat de huisjes binnenkort gerenoveerd gaan worden. Bij deze bijeenkomst zijn aanwezig: dhr. Delleman van Sociale Zaken, dhr. Lammerts van Stichting Gezinshulp, dhr. Van Someren van het Ministerie van Volkshuisvesting en architect dhr. Hoogeboom. 1994 Loet 7 pro

1994 Loet 2 pro

De Stichting Woningcomplex voor Bejaarden wil de woningen zodanig aanpassen dat de bewoners er langer zelfstandig in kunnen blijven wonen. Warmte-isolatie, slaapkamer en badkamer beneden in een nieuw te bouwen aanbouw en nieuwe centrale verwarming.

1994 Loet 6 pro

In het jaar 1980 is het zover. De gerenoveerde huisjes worden feestelijk ingewijd en Burgemeester Glijnis is in de archieven  gedoken. “In 1948 is het initiatief om de huisjes te bouwen uitgegaan van de toenmalig voorzitter dhr. B. Eekhof. De grondprijs was toen fl.1,60 per m2. De huisjes konden vanaf 1951 bewoond worden en de huurprijs was fl.4,15 per week.”

1994 Loet

Het is 1994. De huisjes voldoen ook na de renovatie niet meer aan de eisen van een seniorenwoning van deze tijd. Volkshuisvesting Heiloo maakt bekend dat het hofje gaat verdwijnen.

1994 Loet

 

 

Bewoners en omwonenden laten van zich horen en protesteren fel tegen de sloopplannen. Het mag niet baten. Na een “strategische heroriëntatie” komt de sloopkogel te voorschijn en in 1994 wordt het karakteristieke hofje met de grond gelijk gemaakt.

1994 Loet 4 pro1994 Loet

De situatie in 2015
De situatie in 2015

1977 Protest-demonstratie in Heiloo

1977: Opening van Winkelhof ‘t Loo, Elvis Presley overlijdt en…..

“Kermis is volksvermaak” en “Alleen de grootste chagrijn is tegen het kermisfestijn” Dat zijn de leuzen op de spandoeken die tijden de Kermis-protest-demonstratie meegevoerd worden. Er word wat afgedemonstreerd in de jaren’70.

1977 protest kermis heiloo

Waar gaat het nu eigenlijk om. De gemeenteraad heeft besloten dat levende muziek tijdens de kermis niet meer toegestaan is. De Heilooër kermis is een kinderkermis en daar hoort geen levende muziek in cafe’s bij. Punt.

Dat is bij een aantal jongeren natuurlijk in het verkeerde keelgat geschoten. Zij willen potdorie levende muziek en geen ingeblikte muziek tijdens de kermis.

De geschiedenis leert dat het protest niet tevergeefs is geweest. Wie anno nu de kermis in Heiloo bezoekt mag wel eens even stilstaan bij de moedige actie van de demonstranten van toen.