Millenniumbug
In de jaren ’90 van de 20e eeuw ontstond er onder ICT-experts grote onrust over de problemen die zouden ontstaan tijdens de overgang naar het jaar 2000. Computersystemen zouden crashen omdat bij het opslaan van een datum alleen de laatste twee cijfers daarvan werden gebruikt. Geheugenruimte was nog duur. Zo was de registratie van 1 januari 2000 gelijk aan die van 1 januari 1900, namelijk 01-01-00.
Er werden onder andere problemen verwacht met vervaldata, renteberekeningen, verkeerslichten, vliegverkeer en liften. Uiteindelijk is er veel ellende voorkomen door voor het jaartal vier cijfers te gebruiken waardoor het probleem zo’n 8000 jaar werd uitgesteld. Daarnaast werden wereldwijd computers van nieuwe “Millenniumproof” software voorzien.
Plannen Eeuwfeest Heiloo
Een zevental inwoners van Heiloo zag de problemen al in 1992 aankomen en bedacht dat het maar beter zou zijn om tijdens de eeuwwisseling niet aan renteberekeningen en/of verkeerslichten te denken maar gewoon feest te vieren. In december 1992 worden de eerste plannen bekendgemaakt:
“Het Eeuwfeest Heiloo wordt een culturele en vooral feestelijke happening in een, ergens in de gemeente gebouwd, paviljoen waar diverse artiesten hun opwachting zullen maken en waar uitstekend gezorgd wordt voor de inwendige mens. Middels een spaarsysteem kunnen donateurs hun financiële bijdrage opbouwen en ook een vinger in de pap krijgen bij de samenstelling van het feestprogramma”.
Oprichting Stichting Eeuwfeest Heiloo
In februari 1993 is het zover. Ten kantore van notaris Winter worden de oprichtingsstatuten getekend van Stichting Eeuwfeest Heiloo.

Vanaf nu is het mogelijk om “Eeuwfeester” te worden door middel van een maandelijkse bijdrage van 3 gulden en 75 cent of in één keer klaar te zijn door een storting van 250 gulden. De bestuursleden hebben zichzelf twee jaar de tijd gegeven om een minimum van duizend deelnemers te behalen. Er worden persberichten verspreid en in de Uitkijkpost verschijnt een aanmeldingsformulier.
Feest een jaar te vroeg?
De heer Heijstra uit Heiloo heeft zo z’n twijfels over de datum van het feest: “Het wordt een jaar te vroeg gevierd! De 21e eeuw begint niet op de overgang van 31 december 1999 en 1 januari 2000 maar op 31 december 2000 en 1 januari 2001. Immers de jaartelling is begonnen met het jaar 1. Op 31 december van het jaar 100 begon de 2e eeuw. Na afloop van het jaar 2000 begint dus de 21e eeuw en niet op de jaarwisseling van 1999 naar 2000. Men dient dus eerst het jaar 2000 vol te maken om met de 21e eeuw te kunnen beginnen”.
Wiskunde brengt uitkomst
Het meningsverschil komt voort uit de vraag of de tijdrekening met een jaar nul of met het jaar één is begonnen. In de tijdrekenkunde laat men na het jaar 1 vóór Chr. het jaar 1 na Chr. volgen (zonder een jaar nul). Voorstanders van de wiskundige benadering menen dat het jaar nul er wel bijhoort en zij beschouwen 1 januari 2000 als de eerste dag van de 21e eeuw.
De Stichting gaat graag voor de wiskundige benadering en laat het hierbij…..
Eind 1993 wordt er wederom een publiciteitscampagne tegenaan gegooid. “Het plan is om met zo’n 2000 feestgangers een feest te vieren wat slechts één keer in de 100 jaar gevierd kan worden. De donateurs hebben de mogelijkheid om het programma naar hun hand te zetten. Er komen brainstormavonden waar eenieder zijn of haar ideeën kwijt kan over het verloop van het feest. De inschrijfformulieren liggen nog steeds bij banken, clubs en diverse instellingen in Heiloo en het sparen gaat met terugwerkende kracht tot 1 januari 1993”.
Vroegtijdige bug
In januari 1996 verschijnt het bericht dat de de stichting is opgeheven. De voorzitter meldt dat de inwoners van Heiloo blijkbaar een lage levensverwachting hebben want ze waren niet geïnteresseerd in het initiatief. Ondanks veel belangstelling van de pers waren er slechts vijftig voorinschrijvingen en dat was niet genoeg. Het jaar 2000 is nog ver weg en dat kan zo maar de reden geweest zijn van het gebrek aan belangstelling. Het ingelegde geld wordt teruggestort.
Eeuwwisseling
De eeuwwisseling heeft uiteindelijk veel minder problemen veroorzaakt dan vooraf werd gevreesd. Of dat kwam doordat systemen vooraf waren aangepast of dat de gevolgen gewoon minder waren dan aanvankelijk werd gedacht is nooit duidelijk geworden.